BEFORE SUNSET
地址 中国广州
风格 简约  


我爱你,

I love you,

不光因为你的样子,

Not only for what you are,

还因为,

But for what I am

和你在一起时,我的样子。

When I am with you.

微信图片_20190724110446.jpg

▲三口之家

这是一个3口之家,屋主H先生是一位摄影师,S小姐是个喜欢旅游,喜欢美食的湘妹子,最后一名家庭成员是只近3岁的金毛,一个不知忧愁为何物的捣蛋鬼“HAPPY”。这个“家”被命名为BEFORE SUNSET,就像同名电影一样,这个家里有浪漫的爱情,有他们彼此珍惜的点滴。他们于2018年买下来这个85㎡房子,屋主看中了这个近16㎡的露台,想着HAPPY在可以在这个空间玩耍,平时聚餐、涮火锅、种绿植的愿望也可以在这里实现。

The house is named BEFORE SUNSET, just like the movie of the same name, there is a romantic love, and something they cherish in the house. This is a family with  three members, The owner, Mr. H, is a photographer, Mrs S is a Hunan people who loves travel and delicacy. The last family member is a three-year-old golden retriever, A troublemaker named "HAPPY" who knows nothing of sadness. They bought this 85㎡ house in 2018.The owner took a fancy to the terrace of nearly 16㎡. They hope that HAPPY can play here, and their desire to have a party, eat a hot pot, and planting can also be realized here.


11.jpg主卧111.jpg

次卧11.jpg卫生间11.jpg

露台111.jpg

▲左右滑动查看房屋原始状态

项目位于番禺一个成熟的老小区内,该小区建成于1991年,一栋3层,一梯两户,一栋仅6户,是典型的砖混结构,外观杂糅着西式建筑的风貌,时光荏苒,白灰色的马赛克外墙,还维持最初的风貌,道路宽敞,绿植也长成郁郁葱葱的模样,清风徐徐,掉地上的是被树枝剪碎的光影,一切都还是记忆中那旧时光的样子。

The project, located at a old mature district in Panyu, completed in 1991, is a three-storey building, one ladder with two households and one building is only six households. It is a typical brick-concrete structure. The outlook of it is mixed with the style of western architecture. Time flies, white-gray mosaic wall is still maintaining the original style. The road is spacious and the green plants grow into lush. The breeze blows, the sunlight on the ground is shattered by branches. Everything is still like the same as old time in memory.


但买了才发现老房子的各种弊端:6.4m*21.2m的狭长户型,空间阴暗潮湿;两个卧室很小,长久居住难免感觉压抑,卧室阳台小,不通风,利用率也低;主卧的收纳空间明显不足;餐厅空间非常局促,堵在两个卧室门口,动线闭塞;最致命的是砖混结构导致许多设计方案没办法在这里实现。

But after buying, they discovered the various drawbacks of this aged house. 6.4m*21.2m narrow and long-sized apartment makes the space dark and damp. The two bedrooms are small, and it is inevitable that they will feel depressed to live a long time in it. And balconies are so small, and not ventilated that the utilization rate is low. The storage space of the master bedroom is obviously insufficient. The dinning area is so cramped outside the door of two bedrooms that the moving line is blocked. The most deadly is that many designs can't be implemented in this brick-concrete-structures house. 

原建筑.jpg

平面布局图 小图.jpg

▲改造前后

屋主无奈在网上寻求帮助,恰巧找到了我们。经过多次的方案推敲和推倒重来,我们在苛刻的条件限制下需找到了最适合屋主的方案:

They seek help online and then they find us. After many refinements and reinventions, we find a solution which most suitable for the homeowner under those strict conditions.

尽可能拆掉阻光的墙,重新做加固,让空间尽可能地开放,让空气更加流通;

Remove the light-blocking wall as much as possible, re-strengthen the house to make the space as open as possible, and make the air more circulated.

舍弃两个卧室的阳台,将空间纳入卧室,将晾晒需求转移到露台处;

Discard the two-bedroom balconies, incorporate space into the bedrooms, and transfer the drying needs to the terrace. 

主次卧阳台隔墙,向次卧平移600mm,定制一个到顶的衣柜作为收纳;

Build a wall between two balconies and move 600mm to the secondary room, and customize a cabinet to the top  as storage.

拆除部分客餐厅的隔墙,结合承重柱做一个吧台作为用餐区域,让此处动线更加合理,加强空间感。

Demolish some of the partition wall between the kitchen and the living room, and then combined with the load-bearing column to make a bar as a dining area, which making the moving line more reasonable and enhancing the sense of space.


客厅-动图.gif

公司水印 (2).jpg

▲客厅

▲客厅

电视背景墙是由几个矩形体块组成的,以灰色水泥砖为底,白墙为框,在镂空处放电视,横插一块木台面放置一些影视相关的物品和饰品,简洁大气。

The TV-background wall is composed of several rectangular blocks, we use gray cement bricks as the bottom and white wall frame. The TV is placed in the hollow, and a wooden table is placed horizontally to place some film-related items and accessories.



厨餐厅--动图.gif

▲餐厅

我们拆除了原先客餐厅的部分隔墙,结合承重柱做了一个吧台,作为用餐区域,解决了小空间的闭塞感,让空间更加开阔,不仅增加空间的利用率,更让各功能区保持着开放与独立的平衡。

We removed some of the partition walls between the kitchen and the living room, and then combined with the load-bearing column to make a bar as a dining area, it solved the occlusion of the small space and made the space more open, which not only increased the utilization of the space, but also kept the functional areas open and independent balance.


厨餐厅 (2).jpg

▲厨房

公司水印 (3).jpg

▲主卧

“因地制宜”的灯光搭配,我们在不同地方分别采用了磁吸线条灯、轨道灯、灯带、反光灯槽和主灯,尤其是主灯,我们选了艺术感满满的创意玻璃灯,跟整个空间的基调形成的鲜明的对比,让空间兼容着雅、痞的魅力。

According to realized conditions to match the lighting, we used magnetic line lights, track lights, light strips, reflective light troughs and main lights in different places. Especially the main lights, we chose the creative artistic glass lamps which are sharp contrast of the tone of the entire space to make the space compatible with the charm of elegance and rough.


公司水印 (1).jpg

▲次卧

虽然房子有抬高,但毕竟在一楼,担心潮湿,我们在材质上较多地使用了砖:瓷砖、仿木纹砖、水泥砖,不同的纹路和质感的搭配,契合工业风给人的粗犷感也让小空间增加了层次感。

Although the house is elevated, but after all, on the first floor. We worry about the humidity so we use varies of bricks in the decoration such as ceramic tiles, brick in wood grain, cement bricks with different textures, which match the rough industrial style  and also adds a sense of hierarchy to this small house.


▲隐藏式卫生间

考虑到空间面积的局限性,我们尽量减少色彩的杂乱感,以黑、白、灰为主色,铜、木为辅色。

Taking into account the limitation of the space area, we try to reduce the clutter of color. We use black, white, gray as the main color, copper, wood as the secondary color.


公司水印 (4).jpg

▲露台


以上作品版权归CHASING DESIGN 启呈所有,我们乐于分享所有的精彩创意同时敬请您与我们一同保护知识产权!如果您喜欢我们的观点和作品,请点击右上方按钮,分享到朋友圈或关注我们的微信公众号:CHASING DESIGN 启呈

 

公众平台与媒体合作约稿请发函至下列官方邮箱,CHASING DESIGN 启呈企宣人员将会尽快与您联系。CHASING DESIGN 启呈官方联系渠道:

邮箱:chasedec@163.com

官网:www.vipchase.com

 

CHASING DESIGN 启呈 / 李 忠 光 设 计 事 务 所

 

广州市 天河区 马场路 庆亿街1号珠光 · 新城国际中心A座11楼